10 tips voor een top CV

  • door

1. Houd het simpel

Een CV is niets anders dan een korte opsomming van jouw opleiding, werkervaring en jouw interesses. Benadruk je kwaliteiten en treed niet teveel in detail. Tijdens een eventueel gesprek kun je altijd nog dieper ingaan op bepaalde zaken.

2. Taalgebruik vormen

Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: “ik behaalde”, “organiseerde”, “was verantwoordelijk voor”, “richtte op”, bestuurde”

3. Gebruik een omgekeerde chronologie

Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam van je werkgever, met begin- en einddatum, jouw precieze functie met een korte beschrijving en jouw prestaties. Bij je eerste sollicitatie moet je elke (relevante) werkervaring opschrijven, betaald of onbetaald. (Zoals bijbaantjes, buitenschoolse activiteiten, stages)

4. Pas je C.V. aan aan het bedrijf

Werkgevers ontvangen vaak meerdere brieven voor een functie. Zorg er dus voor dat in jouw C.V. goed duidelijk naar voren komt dat je in je vorige banen bijvoorbeeld heel flexibel was, als dat een van de eisen van de nieuwe functie is.

5. Wees eerlijk

Probeer geen ‘gaten’ in je CV te dichten. Het komt bijna altijd aan het licht dat dat extra half jaartje erbij verzonnen is. Geef desnoods aan dat je een eventueel gat nader kunt uitleggen in een gesprek. Aan de andere kant moet je ook niet te bescheiden zijn. Als jij denkt dat je door je vrijwilligerswerk met kinderen veel geduld hebt gekregen en weet hoe te organiseren, kan je dit gerust opschrijven.

6. Activiteiten tijdens of naast je opleiding

Als je nog maar net van school af komt en dus pas aan het werk bent, besteed dan ook zeker aandacht aan je prestaties naast je opleiding. Organisator van activiteiten, in de jeugdcommissie van de tennisvereniging, penningmeester van de feestcommissie, voorzitter van je studentenvereniging, enz. Daarnaast tellen ook je vorige bijbanen, zoals barman of callcenter agent. Op die manier toon je dat je enthousiast en actief bent, iemand die initiatief durft te nemen en niet stil zit.

7. Maak een duidelijk en overzichtelijk CV

De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Hier kun je bijvoorbeeld voor zorgen door aandachtsstreepjes te plaatsen bij het opsommen van je prestaties. Als de werkgever moeite moet doen om jouw CV te lezen, wordt zijn belangstelling alleen maar minder.

8. Spelling en grammatica

Typ- en grammaticale fouten zijn natuurlijk echte boosdoeners en vooral onnodig. Niemand neemt je in dienst als je niet eens je eigen werk kunt controleren. De spellingscontrole op je pc is niet genoeg, lees je C.V. nauwkeurig door en schakel eventueel iemand anders in om fouten op te sporen.

9. Een andere kijk

Het is aan te raden om een vriend of vriendin even een ‘second opinion’ te laten doen. Laat je CV nalezen als je denkt dat het klaar is. Omdat je er zoveel mee bezig bent geweest is het vaak lastig om nog fouten te zien. Je C.V in een dag maken is ook af te raden; kijk er na een paar dagen nog eens naar zodat je zeker weet dat alles in orde is voor je het verstuurt.

10. Referenties

Een goede referentie is heel belangrijk in je C.V. Het geeft je huidige werknemer een beeld van hoe jij functioneerde in je vorige werkomgeving. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt, zodat je zeker bent van een positieve referentie. Je kunt het best je huidige werkgever of een docent van je opleiding benaderen. Iemand die weet hoe je op bepaalde situaties reageert en hoe je in een bepaalde werkomgeving functioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *