Freelance

De tijd dat we na onze studie in dienst gingen bij een werkgever en daar bleven tot onze pensioen is voorbij. Waar de één liever aan het jobhoppen is, gaat de ander weer liever aan de slag als freelancer. Wil jij graag aan de slag als freelancer? Dat is natuurlijk ontzettend spannend. Wij vertellen je graag hoe je gemakkelijk aan een opdrachtgever komt en hoe je moet starten.

Hoe start je als freelancer?

Een freelancer worden is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat het fout gaat. Start natuurlijk bij het begin, jouw passie. Welke werkzaamheden wil je doen? Waar ben je goed in? Wat voor opdrachten wil je scoren en voor welke opdrachtgevers wil je werken? Breng dit goed in kaart. Zo weet je je doel goed.

Nu je weet wat je wilt, breng je in kaart wie jouw concurrenten zijn en welke opdrachtgever je echt wilt hebben. Zo weet je duidelijk wie jouw toekomstige klanten zijn en op wie jij je wilt focussen en wat de concurrentie is.

Maak een business plan

Je hebt een duidelijk beeld over wat je wilt doen en welke diensten je wilt aanbieden. Tijd om een gedetailleerd plan te maken. Hoewel veel mensen zeggen dat dit tijdsverspilling is, bewijzen wij je graag het tegendeel.

Met een businessplan kun je geld lenen van de bank. Wanneer zij zien dat jij een goed plan hebt, lenen ze je ook geld. Ben je geen plan om geld te lenen? Ook dan is het goed om hierover na te denken. Vergeet je echt niets? Zet alles op papier en daag je plan uit. Zo weet je zeker dat je niets bent vergeten. Is jouw plan waterdicht? Test het!

Maar wat staat er in een business plan? In een business plan staat:

 • Jouw doelstellingen.
 • Wie jij bent als ondernemer.
 • Het bedrijfsidee.
 • De markt en de concurrentie.
 • Marketingplan.
 • Een plan voor de financiën.
 • Beschrijf de juridische zaken. Onder welke rechtsvorm schrijf je jezelf in bij de Kamer van Koophandel?

Kamer van Koophandel

De volgende stap is jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Schrijf je in en je bent direct freelancer! Het is wettelijk verplicht wanneer je een onderneming start om je hier in te schrijven. Voor een freelancer gelden dezelfde regels.

Inschrijven is simpel. Een week voordat je start of een week nadat je bent gestart schrijf je in het handelsregister. Als freelancer kies je vaak voor een eenmanszaak of bv wanneer je inschrijft. Laat je goed informeren wat goed voor jou is. De inschrijving kan met een digitaal inschrijfformulier en met een persoonlijke afspraak.

Administratie

Je hebt alle leuke stappen wel een beetje gehad nu, als je start als freelancer ;). Het is tijd voor administratie. Waarschijnlijk heb je nu lichte paniek. Geen probleem er zijn genoeg software mogelijkheden die je hierbij kunnen helpen. Wat moet je bijhouden?

 • Inkoop.
 • Verkoop.
 • Uren.
 • Gemaakt overeenkomsten (contracten).
 • Extra’s, zoals hypotheekinformatie en jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte.

Ga niet zomaar aan de slag met alle administratieve zaken. Lees je goed in of laat je helpen door een expert.

Contract & uurtarief

Ben je uitgenodigd voor een gesprek en heb je zin in de opdracht? Stel altijd een goed contract op en bepaal je uurtarief. Vraag niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. Vraag aan concullega’s welke prijzen zij hanteren. Zo weet je wat het gemiddelde uurtarief is binnen jouw branche.

Zorg ervoor dat je contract goed in elkaar steekt en dat alle afspraken duidelijk zijn voor de partijen. Laat zeker je eerste contracten nakijken door een expert of een andere freelancer. Zo weet je zeker dat je goed zit!

Opvallen maar!

Het enige wat nu nog rest is opvallen! Zorg voor een goede website, wees zichtbaar op social media kanalen zoals LinkedIn. Breid je netwerk uit en ga lekker aan de slag! Verkoop jezelf gerust en heb vertrouwen in jezelf!

Wil je graag snel starten? Kijk dan zeker even hier en ontdek mogelijkheden van een freelance platform.