Langer slapen is beter presteren!

  • door

Uit onderzoek is gebleken dat 25 minuten extra slapen de schoolprestaties fors zal verbeteren. Het zal dus een hele goede optie zijn om een uurtje later naar school te gaan.

’s Ochtends een uurtje langer in je bed blijven liggen heeft blijkbaar een erg positieve invloed op de schoolprestaties. Dit blijkt uit een studie van slaapexpert Julie Boergers. Het zal een goede optie zijn om een uur later met school te beginnen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de slaap van de scholieren zelf maar ook op de prestaties op school.

Het onderzoek

Het onderzoek ging als volgt. 197 jong volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar gingen allemaal 25 minuten later naar school dan normaal was. Door de starttijd wat uit te stellen bleek dat het aantal leerlingen dat meer dan 8 uur slaap per nacht kreeg was verhoogd van 18 naar 44 procent. Verder waren de studenten minder slaperig, minder depressief en dronken zij minder drankjes met cafeïne. Vooral de studenten die gemiddeld het minst sliepen per nacht haalden hun voordeel uit de extra 25 minuten die zij kregen.

Slaapgebrek

Slaapgebrek komt bij jong volwassenen vaak voor. Jongeren hebben meer slaap nodig dan volwassenen, ongeveer acht tot negen uur. Een schooldag begint vaak om 8 uur. Jongeren liggen vaak nog niet voor 11 uur te slapen. Zij hebben nu dus niet genoeg uren geslapen. Onderzoek wijst uit dat als de lesroosters meer worden aangepast op het ritme van de jongeren, dat de prestaties van de studenten zullen verbeteren. Ook zullen de aangepaste roosters een positief effect hebben op het humeur van de scholieren. Scholieren met meer nachtrust zijn alerter en vrolijker.

De enige reden waarom het verlaten van de starttijd op school geen succes zou zijn, zou zijn dat de scholen dan ook later uit zijn. Er zou dan voor de studenten minder tijd zijn voor buitenschoolse activiteiten zoals sport. Het onderzoek van Boergers bewijst echter het tegendeel. Tieners die meededen aan het onderzoek besteedden evenveel tijd aan buitenschoolse activiteiten als voorheen. De studenten hadden zelfs meer energie om hun huiswerk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *