Sollicitatiegesprek

Zoals het gezegde luidt is een goede voorbereiding het halve werk. Bereid je dus goed voor op je sollicitatiegesprek. Als je tijdens het gesprek kunt laten zien dat je wat van het bedrijf afweet, dan laat je hiermee meteen zien dat je zeker interesse hebt. In het jaarverslag en op de site kun je informatie over het bedrijf vinden.
Voor een goede sollicitatie heb je nogal wat informatie nodig. Wil je nog iets meer weten van de functie waarnaar of het bedrijf waarbij je solliciteert, dan mag je best even bellen met het bedrijf. En als je een leuk telefonisch contact hebt gehad, is de kans aanwezig dat men je naam onthoudt.

Je hebt een vacature gevonden, je weet wat de baan inhoudt, wat de gestelde eisen zijn en je hebt er zin in. Nu kun je aan de slag. Je kunt nu de werkgever met een positieve instelling tegemoet treden. Als je dan ook nog goed uitgerust bent zodat je wat alerter en zekerder van jezelf bent, dan zorgt dat ervoor dat je ‘op scherp staat’. Neem je eigen verantwoordelijkheid, zorg dat externe factoren geen invloed op je hebben. Schep je eigen kansen en durf (weloverwogen) risico’s te nemen. Wees overtuigd van jezelf en je kwaliteiten en denk vanuit de werkgever.

Het gesprek

Oké, je bent goed voorbereid, je bent goed op de hoogte van het bedrijf waar en de functie waarnaar je solliciteert. Je sollicitatiebrief is verstuurd. En aan de hand daarvan ben je uitgenodigd voor een gesprek. De laatste horde!

En ook hier geldt uiteraard weer het eeuwenoude cliché: een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet natuurlijk nooit de uitkomst van zo’n gesprek, maar je kunt daar zeker wel inbreng in hebben. Een belangrijke rol hierin is jouw voorbereiding. Voorbereiden voor een sollicitatiegesprek houdt vooral in dat je alvast bedenkt wat voor vragen je zou kunnen krijgen. Bedenk daarna de antwoorden die je gaat geven. Zo voorkom je het ‘met-je-mond-vol-tanden-staan gevoel’, wat vaak alleen maar leidt tot onzekerheid van jouw kant.

Vragen die je kunt verwachten:

· Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?
· Wat heb je in die periode gedaan? (bij eventuele gaten)
· Ben je niet wat jong/oud voor deze baan?
· Noem vijf positieve of juist negatieve eigenschappen
· Waarom ben jij de juiste persoon voor deze baan? Waarom niet?
· wat wil je verdienen?

· hoe zie je jezelf over 5 jaar?

STAR–methode
De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) is een methode die steeds vaker wordt gehanteerd door bedrijven. Als sollicitant kan je worden gevraagd een voorbeeld te noemen van een probleemsituatie bij je vorige werkgever.
Men gaat dan in op de taken en acties die je hebt ondernomen om de situatie op te lossen, en wat het uiteindelijke resultaat was van je inzet.

Waarschijnlijk zit je zelf ook met een aantal vragen tijdens je sollicitatie. Zorg dat je een lijstje hebt gemaakt waarop je voor jezelf duidelijk hebt welke zaken je te weten wilt komen tijdens het gesprek over bijvoorbeeld de inhoud van de baan, de werktijden, doorgroeimogelijkheden e.d. Laat de vragen over het salaris nog even achterwege, wacht hiermee tot aan het einde van het gesprek.

Met een goede voorbereiding kom je zelfverzekerder over en weet je wat er van je wordt verwacht tijdens het gesprek.
Zorg voor nette kleding die past bij de functie, en zorg dat je op tijd vertrekt, haast veroorzaakt onnodige stress!

Eerste indruk
Zoals bekend is de eerste indruk vaak blijvend en dus heel belangrijk. Dit geldt voor zoveel situaties. Je eerste date, je eerste etentje met je schoonmoeder en dus ook je eerste ontmoeting met je nieuwe werkgever. Het is aangetoond dat de eerste paar minuten van een gesprek vaak doorslaggevend zijn voor het wel of niet aannemen van een sollicitant. Je houding, uitstraling en kleding zijn daarbij heel belangrijk. De nodige aandacht aan je uiterlijk besteden is dus niet overbodig. Teveel van iets is ook in deze situatie niet aan te raden. Dus: niet teveel make-up, parfum of sieraden en stem je kleding af op het bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat als je jezelf goed kunt presenteren, een werkgever er vaak vanuit gaat dat je ook goed zal presteren.

Nog wat tips
In het begin van het gesprek zal de werkgever proberen je wat op je gemak te stellen. Wacht met gaan zitten tot je een plaats krijgt aangeboden. Hou rekening met je houding; ga rechtop zitten en leg je handen boven tafel. Probeer, hoe moeilijk het vaak ook is, te ontspannen. Gesprekken gaan nu eenmaal beter als de sfeer wat informeler is. Houd je antwoorden zakelijk en kort. Maak oogcontact, dat maakt een eerlijkere indruk dan wegkijken. Als je te maken hebt met verschillende interviewers is het gewenst om ze om de beurt even aan te kijken. Als je even geen antwoord weet, neem dan even de tijd om adem te halen of wat te drinken. Neem aan het einde van het gesprek zelf initiatief om te vertrekken. Overigens mag je best vragen naar het verloop van het gesprek, zodat je zelf ook wat geruster bent.

Samenvattend:

 • Maak een lijst met de vragen die je verwacht en natuurlijk ook de daarbij behorende antwoorden.

 • Maak een lijstje met vragen voor de werkgever

 • Neem je C.V. en je agenda mee

 • Zorg dat je kleding in orde is

 • Is alles wat betreft vervoer geregeld?

 • Onthoud dat de eerste indruk is vaak doorslaggevend is

 • Zorg dat je er verzorgd uitziet en pas je kleding aan op het bedrijf

 • Probeer te ontspannen

 • Let op je houding

 • Hou je antwoorden kort en bondig

Sollicitatie informatie

 • Wat is een sollicitatiebrief?
 • Hoe schrijf je een
 • Curriculum Vitae?
 • 10 tips voor een top C.V.
 • Voorbeeld C.V.
 • Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
 • Het sollicitatiegesprek voorbereiden
 • Het sollicitatiegesprek
 • Hoe zit het met bijverdienen naast je studie? (Bron: IB Groep)
 • Minimumlonen (Bron: Ministerie SZW)