Wat is belangrijker? Hoge cijfers of werkervaring?

  • door

Vaak wordt er gezegd: wat maken die cijfers nou uit? Niemand kijkt daar toch meer naar als je eenmaal bent afgestudeerd? Werkervaring opdoen door stages en bijbanen blijkt voor studenten veel belangrijker dan hoge cijfers halen voor tentamens en projecten. Wordt een afgestudeerde student echt eerder aangenomen op de banenmarkt als hij of zij veel werkervaring heeft? Of zijn cijfers uiteindelijk toch belangrijk? Wij zoeken dit voor je uit!

Veel studenten vinden het belangrijk om tijdens hun studie veel ervaringen op te doen in het beroepenveld. Dit is eigenlijk ook waar scholen en andere organisaties hen op aandringen. Opleidingen leggen tegenwoordig de nadruk op stages, vooral stages in het buitenland, en andere manieren van ervaringen opdoen in het bedrijfsleven. Hierdoor zien studenten de tentamens en andere toets vormen als een bijzaak en zijn vaak al met een zesje tevreden. Is het dan veel belangrijker om een cv op te bouwen dan om hoge cijfers te behalen? Wij zoeken uit wat nou echt de meeste carrièrekansen biedt!

Waarom hoge cijfers?

  • Uit een arbeidsmarktonderzoek onder meer dan 4.000 jonge economen en bedrijfskundigen van promovendus Monique Bijker van de Open Universiteit blijkt dat een student met hoge cijfers tijdens het solliciteren direct meer opvalt dan sollicitanten met lagere cijfers. Hoge cijfers helpen dus zeker bij het snel scoren van een baan.
  • Ook blijkt uit het onderzoek dat een starter die cum laude is afgestudeerd na anderhalf jaar een veel hoger maandsalaris verdient dan andere afgestudeerden met lagere cijfers.

“De cijferlijst dient als leidraad voor het aannemen van pas afgestudeerden. Werkgevers gaan ervan uit dat ze ambitieuze studenten vooral kunnen herkennen op basis van hun studieprestaties, van cijfers tot scriptieonderwerp.” aldus Monique Bijker.

  • Volgens het onderzoek zijn hoge cijfers belangrijker dan veel werkervaring. Dan gaat het vooral over ervaringen in het buitenland. Het blijkt zelfs dat studenten met veel (werk)ervaringen in het buitenland sommige werkgevers afschrikken.

“Werkgevers ondervinden dat studenten van dit kaliber surrealistische verwachtingen kunnen hebben over hun toekomstige werkzaamheden. Een leidinggevende functie of een baan waarin ze gelijk de hele wereld over mogen zou toch tot de opties moeten behoren? Ze hebben immers die ervaring al. Maar zo werkt het in de praktijk niet. Die teleurstelling zorgt voor veel verloop. Werkgevers zijn dan huiverig om in dit soort pas afgestudeerden te investeren. Daar komt bij dat werknemers nog een beetje kneedbaar moeten zijn. Hoe meer ervaring ze hebben, hoe lastiger dat wordt.” aldus Monique Bijker.

Waarom veel werkervaring?

  • Uit onderzoek van het academisch adviesbureau UniPartners blijkt dat Nederlandse werkgevers vooral op zoek zijn naar starters met veel studiegerelateerde  praktijkervaring.

“Het maakt zelfs niet altijd uit wat starters precies voor werk hebben gedaan, als ze maar iets hebben gedaan.” aldus de onderzoekers van UniPartners.

  • Werkgevers ervaren bij studenten met veel werkervaring meer ontwikkeling en meer bewustheid van de eigen capaciteiten. Deze ‘ervaren’ studenten zijn veel beter in staat hun kennis in de praktijk toe te passen.

“Cum laude zegt ons ook niet zo veel. Leuk dat je altijd een acht of hoger hebt gehaald, maar we hechten meer waarde aan communicatieve vaardigheden, samenwerken en initiatief tonen. Die vaardigheden leer je niet alleen uit een boek, maar vooral ook door activiteiten naast je studie.” aldus Vreni Herkert, recruiter bij Amsterdam RAI.

De middenweg is de oplossing!

Hoge cijfers zijn wel degelijk belangrijk voor goede carrièrekansen. Vooral bij grote bedrijven worden er vaak honderden reacties gestuurd op bepaalde vacatures. Een starter die cum laude is afgestudeerd zou hier zeker een voorsprong hebben tijdens het sollicitatieproces. Toch zijn cijfers niet doorslaggevend. In de praktijk blijkt namelijk dat geen enkel bedrijf genoegen neemt met enkel theoretische kennis. De truc voor studenten is dus om een goede middenweg te vinden. Doe veel ervaringen op maar laat het niet ten koste gaan van de cijfers die je haalt.

Bron: Intermediair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *